oryginalne włoskie produktu

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

przepis na dobra włoska pizzę   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w samej rzeczy warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.