Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi kosztują mniej znane dania takie jak canelloni, lasagne czy desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się również mniej typowe włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz jedzenie z różnych części Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować wina. Obiad na włoską modę bez wyjątku musi obejmować również trunek. Kieliszek czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. jedzenie w Krakowie Najbardziej popularne wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodny zestaw win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film