Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. restauracja włoska Kraków Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, piada i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film