Warto posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film