Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne obyczaje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma faktycznie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest pyszna i sycąca.